Het is heel eenvoudig je kunt niet golfen zonder een golfbal. Het belangrijkste stuk gereedschap dus eigenlijk. Golfers kunnen uren praten en discussiëren over welk type driver, ijzer of wedge. Laat staan dat ze uren doorbrengen bij de clubfitter. Terwijl heel veel golfers over een golfbal nog geen seconde nadenken. Ze geloven dat hun spel, noch de score waar ze mee eindigen, wordt beïnvloed door de golfbal waar ze mee spelen. Ze spelen met een bal die ze van een zakenrelatie hebben gekregen of met een setje ballen dat toevallig op dat moment in de aanbieding was bij de golfshop. Toch is de golfbal waarmee je speelt van grote invloed op je spel, omdat iedere golfbal bijvoorbeeld weer een andere balsnelheid en spin heeft.
Wij weten dat het wel degelijk uitmaakt met welke golfbal je speelt. Wat vooral opvalt is dat iedere golfer daar zijn eigen ‘gevoel’ bij heeft. Het voor- en/of nadeel van een bepaalde golfbal is dus voor iedereen verschillend! Pas wanneer je dezelfde golfbal bij elke slag gebruikt, kom je echt te weten hoe de golfbal reageert bij jouw nauw luisterende wedge slagen of het raken van het slagvlak van jouw driver, ijzer of putter.
Maar niet alleen het gevoel is belangrijk. Ook de natuurkundige principes en de algemene technologie erachter begrijpen is belangrijk. Wij nemen je daarom graag mee op de ontdekkingstocht over het hoe, wat en waarom van een golfbal zodat je er zeker van kunt zijn dat jij de juiste bal uitkiest. Want elke keer je spel moeten veranderen of aanpassen aan een golfbal is wel het laatste waar je mee bezig moet zijn.
Weet jij al met welke type golfbal jij het liefste speelt? Voordat je begint aan je ontdekkingstocht de volgende gouden regels:
Volgens de regels mag een golfbal niet meer dan 45,93 gram wegen en niet kleiner zijn dan 42.67 mm (diameter). De bal heeft aan de buitenkant kleine putjes die dimples genoemd worden en die grotendeels de aerodynamica van de golfbal bepalen. Golfballen bestaan uit een kern van kunststof of rubber blend en een 'cover' die de buitenste laag vormt van de bal. Deze cover heeft de grootste invloed op de eigenschappen van een golfbal. Meer geavanceerde (vaak duurdere) golfballen hebben nog één of twee lagen tussen de kern en de cover welke bestaan uit andere/verschillende materialen.
De dimples zijn de kleine kuiltjes op de cover. Het aantal dimples dat is toegestaan is tussen de 300 tot 450. Het gemiddelde aantal gebruikte dimples is 392 en is gemiddeld 2,54 mm diep. Ze helpen om de aerodynamica te regelen voor lagere of hogere balvlucht, spin en afstand.
Jazeker en echt waar! Iedere golfbal (goedkope óf dure golfbal) moet voldoen aan een aantal criteria dat door de R&A is opgesteld. Zo mogen golfballen ook niet zwaarder dan 45,93 gram en niet kleiner zijn dan 42,67 mm. Hoe zwaarder en kleiner hoe verder. Naast gewicht en diameter wordt gekeken naar het aantal dimples en COR (coëfficiënt of restitution = balsnelheid). Golfballen dienen dan ook voor officiële tourwedstrijden op de 'List of Conforming' te staan en worden door de R&A en USGA getest en goedgekeurd voordat ze op deze lijst komen.
Wij hopen dat deze weetjes en tips je helpen om een golfbal te kiezen die bij je past. Denk eraan dat we een heel aantal lakeballs op voorraad hebben, van fantastische kwaliteit tegen slechts een fractie van de normale prijs, zodat je veel verschillende ballen kunt uitproberen zonder dat je er al te veel geld aan kwijt raakt. Goedkope golfballen, gesorteerd met veel aandacht, met de beste service en een snelle levering.
Twijfel je over welk type golfbal voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 22.00 uur op telefoonnummer 06-47488968. Mailen kan natuurlijk ook: [email protected]